De geschiedenis van de dag

Vintage kleding Haarlem

De meesten van ons hebben wel een of andere doos in de kast staan uit de jaren ’60 tot halverwege de jaren ’70, uit die rommelige jaren vóór het begin van het punktijdperk. Dit zijn de jaren die werden gekenmerkt door bell bottom jeans, tie-dyed shirts, en biker jackets. Groot en baggy, deze modetrends vonden niet echt hun weg naar zowat elke cultuur, maar de blanke arbeidersklasse in het bijzonder verkende veel van deze trends. Disco stond in deze jaren nog in de kinderschoenen, dus deze vintage kleding uit de jaren ’60 en ’70 was zeker niet de eerste keuze voor de geeks en tegencultuurjongeren van die tijd.

Wat ze wel overnamen waren de idealen van de tegencultuur en de manier waarop mensen zich kleedden, en hoe deze de manier waarop de maatschappij functioneerde veranderden. Deze modetrends van die tijd waren Resist trends, waarvan de ideeën en idealen verbonden waren met de hippie- en hippie-rock bewegingen van die tijd. Daarom hebben we de grunge look, de urban look, de hardcore look, en de verschillende soorten punk trends. Deze stammen allemaal uit hetzelfde tijdperk, en ze omvatten allemaal dezelfde muzikale tonen.

We kunnen zelfs het vinyl van het analoge geluid scheiden. Kleding en accessoires in vinylstijl waren een hoofdbestanddeel van de hippie- en hippie-rockmensen, dezelfde mensen die later de grungebeweging zouden definiëren. Blond haar, geblondeerde vintage kleding en make-up die leek op weergaloze grooves maakten allemaal deel uit van wat de jaren ’60 en ’70 overal ter wereld definieerde. De kleuren waren toen gevarieerder, en als je niet de juiste kleuren droeg, maakte het meestal niet uit wat je droeg. Pastels werden als klassiek beschouwd, terwijl felle kleuren als een beetje te veel van het goede werden beschouwd.

De zoomlijnen gingen van heel hoog in de jaren 60 naar iets hoger in de jaren 70. Spijkerbroeken met een klokvormige onderkant waren helemaal in, net als witte horizontale strepen. Toen deze eenmaal waren ingevoerd, kon de rest van de kledingwereld zich echt uitleven.

De kledingstijl uit de jaren ’60 en ’70 weerspiegelde zeker niet de standpunten van een bepaald decennium, maar eerder van een tijdperk dat algemeen wordt erkend als het tijdperk van de rock and roll. Deze mode maakte vervolgens een aantal even buitengewone tijden door, waaronder de val van de Berlijnse Muur in 1989, de oorlog in Vietnam en de Perzische Golfoorlog. Al deze oorlogen hadden invloed op de modewereld, omdat de sociale mobiliteit in deze landen hoger en lager was. En natuurlijk leidde sociale instabiliteit soms tot modetrends die niet helemaal logisch waren. Hoe dan ook, toen het herstel van de wereldeconomie in de jaren ’80 en ’90 net vorm begon te krijgen, beloofden deze economische schokken niet veel goeds voor de mode.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *